12 Mayıs 2012 Cumartesi

Elmas Nedir? Pırlanta Nedir?

Pırlanta ve Elmas

Elmas (Diamond), tabiatta bulunan doğal madenin adıdır. Bu maden, kesim tekniğine mücevheratta elmas veya pırlanta olarak adlandırılır.

Mücevheratta Elmas

Doğal elmas madeni “Gül Kesim” (elmas kesim) formunda kesildiğinde elde edilen taşa “elmas” denir.
Elmas kesim formunda, taşın tam ortası beşgen şeklindedir, kenarları ise fazla açılı olmayacak şekilde fasetlendirilmiştir. ( Işığı en güzel şekilde yansıtması için birbirleri ile belli açılarla kesişen minik yüzeylere faset deniyor ). Elmasın kesim yüzeyi (faset) az ve alt kısmı düzdür.

Mücevheratta Pırlanta

Aynı doğal elmas madeni, kesim yüzeyi daha fazla fasetten oluşan ve alt kısmı piramit gibi olan özel bir formda kesildiğinde ise daha parlak olan “pırlanta”ya (Brilliant) dönüşür.
Pırlantada genelde 57 fasetli kesim yapılır. Fasetlerin sayısı daha çok olduğu ve birbirleri ile daha yüksek açılarla kesiştiği için, ışığın yansıması daha fazladır, dolayısıyla daha ışıltılı ve parlaktır.
Kesim için ince matematiksel detaylar vardır. Kesim kalitesi, kesim uzmanının maharetiyle değişkendir. 4C özelliğini belgeleyen, uluslararası laboratuar sertifikaları ile taşınızın kesim kalitesini görebilirsiniz.

Aynı karata (ağırlığa) sahip bir pırlanta ile elmas arasında görünümde ciddi fark vardır. Pırlanta elmasa göre daha derin bir kesime sahip olduğu için daha küçük görünür. 0.50 karatlık bir elmas, yaklaşık olarak 0.90 karatlık bir pırlantanın görünümüne sahiptir. Aynı madenden üretilmiş oldukları için pırlanta ve elmas eş değerlidir, fakat piyasa olarak, aynı karat, renk ve berraklığa sahip elmas ve pırlanta arasında kesim özelliğinden dolayı pırlanta daha yüksek bedellidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder